Csökkentett adattartalmú szja-bevallás

adóhírek

NAV tájékoztató - Rövidebb, egyszerűbb forma – csökkentett adattartalmú szja-bevallás

A személyijövedelemadó-bevallási kötelezettség teljesítésére 2014-ben is többféle lehetőség közül választhatnak a magánszemélyek. Bevallásköteles jövedelmeik figyelembevételével célszerű a legegyszerűbb bevallási formát alkalmazniuk.

Az a magánszemély, aki nem választotta az adóhatósági közreműködéssel teljesíthető egyszerűsített bevallást és nem kér(het)te – vagy munkáltatója nem vállalta – a munkáltatói adó-megállapítást, benyújthatja a mindössze 7 oldal terjedelmű, csökkentett adattartalmú szja-bevallást.

Amennyiben a magánszemély a csökkentett adattartalmú bevallási formát kívánja használni, de a részére eljuttatott bevallási egységcsomag azt nem tartalmazta, a szükséges nyomtatványt bármely NAV ügyfélszolgálaton beszerezheti, illetve letöltheti a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu). A kitöltő-ellenőrző program használatakor a 1353 számú bevallás előlapján van lehetőség a csökkentett adattartalmú bevallás kiválasztására.

A nyomdai előállítású bevallás 4. oldalán elhelyezett példa segítséget nyújt a csökkentett adattartalmú személyijövedelemadó-bevallás helyes kitöltéséhez. A példában – a leggyakrabban kitöltött sorokra vonatkozóan – az adózó megtalálja, hogy mely összeget, milyen összefüggés alapján, melyik sorban kell feltüntetnie.

Lényeges változás, hogy akik a 2013. adóévben az alábbi sorokra vonatkozó jövedelmet szereztek vagy kedvezményeket kívánnak érvényesíteni, nem választhatják a csökkentett adattartalmú bevallást, mert ezen adatsorokat csak az úgynevezett teljes adattartalmú, 1353 számú szja-bevallás tartalmazza:

  • Államadósság Ellen Alapba való befizetéssel adóalap kedvezményt kívánnak érvényesíteni,
  • 2013-ban külföldről származó jövedelmet szereztek,
  • ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből származó jövedelemnél adókiegyenlítést érvényesítenek,
  • csereügyletből szereztek bevallásköteles jövedelmet,
  • különadó hatálya alá tartozó bevételt szereztek.

Akinek 2013 év folyamán olyan más – az előzőekben fel nem sorolt – bevallásköteles jövedelme keletkezett, melyet a csökkentett adattartalmú bevallásban megfelelő sor hiányában nem tud feltüntetni, továbbra is a teljes adattartalmú, 1353 számú bevallást kell kitöltenie és 2014. május 20-áig eljuttatnia a NAV-hoz.

Ha bármely adattartalmú adóbevallás kitöltése gondot okoz, kattints ide és vedd igénybe szolgáltatásunkat.