Ellenőrzési irányelvek: EKÁER

adóellenőrzés 2015, EKÁER, ellenőrzési irányelvek 2015

Ellenőrzési irányelvek: EKÁER

Az Európai Unió más tagállamaiban található feladási címről belföldi átvételi címre,

Közösségen belüli termékbeszerzési vagy

eltérő egyéb célú közúti fuvarozás,

belföldi feladási címről az Európai Unió más tagállamaiban található átvételi címre Közösségen belüli értékesítés vagy

egyéb célú közúti fuvarozás, továbbá

belföldi feladási címről belföldi átvételi címre történő közúti fuvarozással járó első belföldi adóköteles termékértékesítés esetén

az EKAER-en keresztül történő bejelentési kötelezettség előírásával új eszköztárral gyarapodik mind a kockázatkezelési-kiválasztási, mind az ellenőrzési szakterület az adócsalások elleni küzdelemben.

Az új szabályozás előnye, hogy lehetőséget teremt a szállítmányok természetének figyelembe vételével végzett előzetes szűrések alapján, célzott – a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzéseket megalapozó adatgyűjtés vagy egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló – ellenőrzések végrehajtására, a virtuális szállítmányok csökkentésén keresztül az adóelkerülések számának mérséklésére. A szállítmányok nyomon követése, kockázatos szállítmányok ellenőrzésre történő kiválasztása, az árueredet vizsgálata, több rendészeti szervvel és az élelmiszerlánc-biztonsági hatósággal összehangolt ellenőrzés keretében magas hatásfokkal végezhető.

Az EKAER adatainak az elektronikus útdíj rendszer adataival történő összekapcsolása pedig megteremti

a belföldön végzett, vagy

a belföldet is érintő áruszállítások, főként e-útdíj kamerarendszer segítségével történő nyomon követését, valamint

a valós idejű és elektronikusan – elemezhető formában – rögzített fuvarozási adatok alapján működő NAV kockázatkezelési rendszer szerint, valós időben szervezett mélységi (fizikai) ellenőrzést magában foglaló komplex árumozgás ellenőrzés lehetőségét.

A rendszer bevezetésével és működtetésével a jövőben könnyebben feltárhatóvá és bizonyíthatóvá válnának a fiktív áruszállítások, vagy a közösségi termékbeszerzésekhez kapcsolódóan meg nem fizetett áfa kötelezettségek.

Ha szeretnél felkészülni egy esetleges ellenőrzésre illetve már a gyakorlatban alkalmazzák vállalkozásodon az irányelveket, javaslatunk: ADOklub tanácsadás