Kinek a kockázata?

fokozott adóhatósági felügyelet, kockázatelemzés 2015, Kockerd

Kinek a kockázata?

Mentségére legyen mondva, törvény kötelezi az adóhatóságot, mérje fel vállalkozásod milyen kockázatot jelent a költségvetésre, azaz elvileg mindnyájunk felhasználható bevételére. Ennek során egy “klassz” kis kérdőív (KOCKERD) kitöltésére kötelezhetnek, hogy megállapítsák vállalkozásod rendelkezik-e az általa végezni kívánt tevékenységhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel. Mielőtt egy könnyed vállrándítással a „na és” kategóriába sorolnád a kérdést, szeretnénk már most figyelmeztetni, hogy távolról sem egyszerű a dolog.

Nem feltétlenül jelent megoldást, ha „a papír mindent elbír” alapon olyan képet festesz a kérdőíven a cégedről, hogy az már csuda. Az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján (bevallások, bejelentések, ellenőrzések) vizsgálhatja (az esetek többségében meg is teszi)a kérdőíven feltüntetett adatok valóságtartalmát, hitelességét. Ha semmi nem támasztja alá a kérdőíven megadott adatokat, a végeredmény így is fokozott adóhatósági felügyelet. Ez pedig gyakoribb áfa bevallási és akár az annak alapjául szolgáló bizonylatok másolatainak papír alapon történő benyújtásának kötelezettségét is jelentheti.

Ha meg netán „elfelejtenéd” visszaküldeni azt a fránya kérdőívet az első esetben jó kis mulasztási bírságot, a másodikban az adószámod törését eredményezi.

Kockázatosnak találod a kérdőív kitöltését és regisztrált ADÓklub tag vagy 2015. szeptember 30-ig díjmentesen segítünk a kérdések megválaszolásában. Erre vonatkozó igényedet jelezd a számodra megnyitott ADÓklub felületen.

Ha még nem vagy regisztrált klub tagunk és érdekel a lehetőség itt találsz bővebb információt.