MLM rendszerből jövedelmet szerzők adózása

MLM adózás, önellenőrzés, NAV támogatói eljárás, szja bevallás

A NAV támogató eljárás alá vonja a Multi Level Marketing rendszerben működő adózók tevékenységét.

Az MLM-rendszerben működő társaságokkal szerződésben álló forgalmazó/disztribútor magánszemélyek ezen tevékenységből származó jövedelme Magyarországon adóköteles jövedelemnek minősül, így azt az éves személyi jövedelemadó bevallásban adóköteles jövedelemként kell szerepeltetni.

Az adókötelezettséget befolyásolja, hogy azt a forgalmazó/disztribútor magánszemély milyen formában folytatta, és milyen jogcímen szerzett jövedelmet. Így abban az esetben, ha

·         adószámos magánszemélyként végezte a tevékenységet, akkor jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemként visel adóterhet,

·         egyéb jövedelme keletkezett, akkor az egyéb jövedelemre vonatkozó szabályok szerint kell adóznia,

·         egyéni vállalkozóként folytatta a tevékenységet, akkor a megszerzett jövedelme után egyéni vállalkozóként kell teljesítenie az adókötelezettséget a választott adózási mód szabályai szerint.

Mind ezek figyelembevételével célszerű átnézni  2012-től az egyes évek szja bevallásait megfelelően kerültek –e feltüntetésre az ilyen tevékenységből származó jövedelmek. Eltérés esetén javasolt egy önellenőrzés, mert ennek pótléka lényegesen kedvezőbb, mint az adóellenőrzés során kiszabható bírság összege. Részletesebb adóhatósági tájékoztatást itt találsz, ha adójogi segítségre van szükséged keresd adótanácsadói szolgáltatásunkat.