NAV a behajtási költségátalányról

adóhírek

A behajtási költségátalányról: www.adoklub.eu

A kereskedelmi ügyletekhez kapcsolódó késedelmes fizetések elleni fellépésről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvnek megfelelő szabályozást alkalmazott az új Ptk amikor pusztán a késedelem tényére alapozva előírta a legalább 40 eurónak megfelelő fizetési kötelezettséget. Ebből következően nem csak a tartozás behajtás költségeinek igazolására nincs szükség, de valójában ilyen költségekre sem, a behajtási költség átalány összege tényleges költség hiányában is megilleti a hitelezőt. Ráadásul a törvényben meghatározott minimális összegtől szerződésben érvényesen eltérni nem lehet.

A késedelmi kamathoz hasonlóan azonban ez esetben sem lehet kizárt, hogy a jogosult eltekintsen a költségátalány érvényesítésétől. Tekintettel arra, hogy a költségátalány nem értékesítés vagy szolgáltatás ellenértéke, nem kell róla számlát vagy annak megfelelő bizonylatot kiállítani, ugyanezen okból Áfa fizetési kötelezettséget sem keletkeztet.

A számviteli kezelésével kapcsolatban vannak ugyan a NAV álláspontjától eltérő, nem minden logikát nélkülöző vélemények, de tekintettel az adóhatóság potenciálisan lényegesen erősebb érdekérvényesítő képességére mégis megfontolás tárgya lehet annak követése. Ezt elősegítendő adjuk közre a hatósági értelmezést.