Újra érkeznek a folyószámla-kivonatok

Újra érkeznek a folyószámla-kivonatok. www.adoklub.eu

Már abban az esetben, ha 2016. január 1. és április 17. között nem adtál be legalább egy elektronikusan benyújtott és feldolgozott bevallást vagy adatszolgáltatást sem, mert ha igen akkor elektronikus bevallóknak számítasz, így papíron nem kapsz sem folyószámla-kivonatot, sem késedelmipótlék-értesítőt. Viszont ebben az esetben ügyfélkapun keresztül folyamatosan nyomon követheted adószámlád alakulását, és, ha azon 2015-re késedelmi pótlék szerepel, akkor most már ellenőrizheted annak levezetését is.

Ha nem számítasz elektronikus bevallónak akkor a NAV papír alapú folyószámla kivonatot küld a részedre abban az esetben, ha legalább egy adónemben több mint ezer forinttal tartozol, vagy több mint ezer forint túlfizetésed van. A NAV az egyenleg megállapításánál az adószámla 2015. december 31-ei állapotát veszi alapul.

Késedelmipótlék-értesítőre csak akkor számíthatsz, ha valamely fizetési kötelezettségednek nem vagy csak késedelmesen tettél eleget.

Mindenképpen célszerű a folyószámla- kivonatot és a késedelmim póklék -értesítőt is összevetni a saját nyilvántartásaiddal, bizonylataiddal. Ha eltérést tapasztalsz célszerű egyeztetést kezdeményezni. Ebben kérheted az ADóklub segítségét is.