Átalányadó 2024  -  Szünetelés

Átalányadó 2024 - Szünetelés

átalányadó 2024, átalányadózás 2024, bevétel szünetelés alatt 2024

Módosulnak az egyéni vállalkozókat érintő, a vállalkozás szüneteléséhez kapcsolódó bevétel számítási szabályok. 2024-től  a szüneteltetés alatt - a korábbi tevékenységre tekintettel - befolyt összeg a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek minősül. 

Szja tv. 57.§ (5)   A szünetelés kezdő napjától az addig végzett egyéni vállalkozói tevékenységre tekintettel

a) befolyt ellenérték (bevétel) a szünetelés megkezdését megelőző napon megszerzett vállalkozói bevételnek…….. minősül.

Az átalányadózó egyéni vállalkozások esetében ez, a jövedelem meghatározás módja (lásd szja tv. 53.§ (1) bek.) miatt  befolyásolja az átalányban megállapított jövedelem összegét. Mivel pedig mind Tb. járulék, mind a szociális hozzájárulási adó alapja az átalányban meghatározott jövedelem, így hatással van az adott időszak járulékfizetési kötelezettségeire is. Tekintve, hogy az szja tv idézett 57.§ (5) bekezdése 2024. január 1-től hatályos, ezért értelmezésünk szerint ezt a szabályt csak a január 1. után kezdődött szünetelések esetében kell alkalmazni.

További problémát jelenthet, ha a kérdéses bevétel az adott negyedéves járulék bevallás beadását  követően kerül kifizetésre vagy jóváírásra. A fenti szabály alkalmazása ez esetben a már benyújtott bevallás önellenőrzését teszi szükségessé.

Ha szeretnéd  vállalkozásod bevételi nyilvántartását, kötelezettségeinek kiszámítását és azok bevallását saját magad végezni ebben is segíthetünk. Erről itt találsz több infót

Az átalányadózással kapcsolatos további információkat találsz az átalányadózóknak szóló INFÓ FORUMUNKON.

Kedvezményes ajánlatunk:

 átalányadózó egyéni vállalkozás létrehozására vonatkozó tanácsadás  20.000.-Ft/alkalom.

Időpont egyeztetési lehetőség mind az online, mind a személyes tanácsadás esetében a +36302975557 telefonon vagy az adoklub@gmail.com emial címen