Családi járulékkedvezmény érvényesítése évközben

NAV tájékoztató: Az év közben jogszerűen érvényesített családi járulékkedvezmény kiszámítása

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.), valamint a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (Tbj.) 2014. január 1-jétől hatályos rendelkezései szerint a 1453 számú személyijövedelemadó-bevallásban a magánszemélyek az év közben érvényesített családi járulékkedvezménnyel elszámolnak.

A bevallásban szerepeltetni kell az év közben jogszerűen (21. sor „a” oszlop), illetve az esetlegesen jogosulatlanul (30. sor) érvényesített családi járulékkedvezmény összegét, amelyek kiszámításához havonta kell a jövedelem, a ténylegesen érvényesíthető családi kedvezmény, valamint a családi járulékkedvezmény szempontjából figyelembe vehető, megállapított egészségbiztosítási és nyugdíjjárulék ismeretében a családi járulékkedvezmény jogszerűen igénybe vehető összegét kiszámolni. Ezt követően a kapott értékeket össze kell hasonlítani az adóelőleg-megállapítás során érvényesített összeggel. Tekintettel arra, hogy ez a számítás meglehetősen bonyolult és hosszadalmas, a NAV egy kalkulátort hozott létre – „Jogszerű családi járulékkedvezmény kiszámítása az ’53 számú bevallás kitöltéséhez” címmel – a 1453 számú bevallás kitöltésének megkönnyítése érdekében.

A kalkulátor a www.nav.gov.hu honlapon a „Szolgáltatások” menüponton belül a „Kalkulátorok”, vagy a „Kiemelt témák” között elérhető „SZJA” menüpontból érhető el, ahol a kitöltéssel kapcsolatos további tudnivalók is megtalálhatóak.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal