Ingó értékesítés adózása

ingó értékesítés adózása

eker_cimlap_shopping_guide_beautyhill_com

Annak érdekében, hogy ne érjenek randa meglepetések egy NAV ellenőrzés kapcsán mindenek előtt azt kell tisztázni, hogy az szja törvény szerint gazdasági tevékenységnek kell – e tekinteni azt, amire te csak úgy gondolsz: „ nem nagy durranás, hiszen csak eladtam néhány kacatot!”.

A kérdés jelentősége abban áll, hogy ennek alapján lehet eldönteni, hogy a milyen szabályok alapján kell megállapítani a bevételedet és az esetleges jövedelmedet, illetve van- e lehetőség adómentességre, adókedvezményre vagy az első forint jövedelem után adót kell fizetned. Az sem közömbös persze, már csak a fenyegető bírság kapcsán sem, hogy a tevékenységed miatt keletkezik-e a NAV felé bejelentési kötelezettséged?

Mikor kell annak a néhány kacatnak az értékesítését gazdasági tevékenységnek tekinteni? Erről az szja törvény 3.§ 46 pontja így rendelkezik:

„Gazdasági tevékenység: valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.”

Ez a különböző saját holmikat és egyéb portékákat értékesítők esetére lefordítva azt jelenti, ha ezt a tevékenységet üzletszerűen pl. egy web áruházon keresztül vagy tartósan illetve rendszeres jelleggel (ez talán nem szorul magyarázatra) azért végzik, hogy az eladott tárgyakért ellenértéket (ez lehet pénz vagy akár egy másik dolog is) kapjanak (vagy ha nem is ez volt a cél, de ez történt) és mindezt nem alkalmazottként vagy megbízás alapján teszik, akkor bizony gazdasági tevékenységet végeznek.

Ha pedig az ingó értékesítést gazdasági tevékenység keretében végzi valaki az abból származó jövedelme önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít ennek megfelelően kell az adókötelezettségeit teljesítenie. Erre vonatkozóan részletesebb információkat itt találsz.

Ha az értékesítés a fenti szabályok szerint nem számít gazdasági tevékenységnek akkor a bevétel és jövedelem meghatározására az szja tv 58.§ -ban írtakat kell alkalmazni és az ott meghatározottak szerint lehet a 600 ezer forint bevételig a jövedelem megállapításától illetve 32 ezer forint szja kötelezettségig az adó megfizetésétől eltekinteni.

Ha kétségeid vannak, hogy az általad végzett tevékenység gazdasági tevékenység-e vagy segítségre van szükséged a jövedelem illetve az adókötelezettség meghatározásban keress bennünket írd le problémádat és kérj ajánlatot az adoklub@gmail.com email címen.