Adóellenőrzés

adóellenőrzés 2015, adószakértő, adótanácsadás, ellenőrzés

Adóellenőrzés. www.adoklub.eu

Ha abban a kétes szerencsében lett részed, hogy céged vagy jómagad egy ellenőrzés vagy annak eredményeként egy becslési eljárás erejéig a NAV kiválasztottja lett, az esetek többségében célszerű segítséget kérned. Az ilyen segítségnek több formájával is állunk rendelkezésedre a veled vagy könyvelőddel folytatott egyszerű konzultációtól az adóhatósági eljárásban való képviselet ellátásáig. De szívesen segítünk az ellenőrzés megállapításait tartalmazó jegyzőkönyvre vonatkozó észrevétel vagy akár az első fokú határozat elleni fellebbezés elkészítésében is. Az ajánlattételhez szükség lesz a keletkezett iratok másolatán túl saját álláspontod leírására és az annak alátámasztását megalapozó tények felsorolásra. Valamint a mind ezek alapján megfogalmazódott kérdéseink megválaszolására.

Ha úgy véled segítségre van szükséged, keress bennünket a +36 30 297 5557 telefon számon, vagy az adoklub@gmail.com email címen.

Az adóhatóság érdeklődése irántad többnyire fölöttébb célirányos, szeretné tudni, hogy az adótörvényekben előírt kötelezettségeidet teljesítetted-é vagy ne adja az Ég, netán megsértetted azokat. Ne legyen kétséged a felől, erős törekvést fogsz tapasztalni arra, hogy feltárják és bizonyítsák azokat a tényeket, körülményeket, adatokat, amelyek megalapozzák esetleges jogsértéseidet.Ennek érdekében téged, mint kiválasztottat bevallások utólagos vizsgálatára, az egyes adókötelezettségek teljesítésére esetleg az adatok gyűjtését célzó, illetőleg egyes gazdasági események valódiságának vizsgálatára irányuló ellenőrzés keretében vonnak vizsgálat alá.

Az adóhatóság kiválasztottja lehetsz a NAV becslési adatbázisa jóvoltából, mely a korábban lefolytatott ellenőrzési tapasztalatok, megállapítások alapján az egyes tevékenységi körök vonatkozásában, területi bontásban a forgalmi, létszám és egyéb, az adókötelezettséget megalapozó adatok alapján segíti az ellenőrzendő adózók kiválasztását.

A célzott kiválasztási rendszerben az állami adóhatóság

a) az adózó által benyújtott bevallások,

b) az adatszolgáltatások,

c) az adózó adófizetéseit, a részére teljesített kiutalásokat tartalmazó nyilvántartások,

d) az adózónál korábban végzett ellenőrzések tapasztalatai,

e) más hatóságtól, más adózóktól szerzett adatok, adatállományok, valamint

f) nyilvánosan elérhető adatok feldolgozásával és egybevetésével választja ki az adózót ellenőrzésre. Az újonnan, jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok sem lehetnek biztosak az ellenőrzés elkerülésében, bár se adóbevallásuk, se adatszolgáltatásuk, se korábbi ellenőrzésük tapasztalatai okán nem kerülhetnek kiválasztásra. De esetükben a törvény írja elő, hogy az adott évben jogelőd nélkül alakult gazdasági társaságok legalább 10%-át kockázatelemzés alapján ellenőrzésre kell kiválasztani. A kiválasztott adózóknál az adóhatóság az adószám megállapítását követő 90 napon belül helyszíni ellenőrzés keretében az adózó által bejelentett adatok (így különösen a székhelyre, a központi ügyintézés helyére, a szervezeti képviselőre vonatkozó adatok) valóságtartalmát, hitelességét, valamint az egyes adókötelezettségek teljesítését vizsgálja.