Átalányadózás 2024 – Szociális hozzájárulási adó

Átalányadózás 2024 – Szociális hozzájárulási adó

2024 átalányadó, átalányadó, átalányadózás 2024

A főfoglalkozású átalányadózó egyéni vállalkozót havonta terhelő szociális hozzájárulási adó alapját a tb járulék számításához hasonló módszerrel kell meghatározni.

Az átalányadózást választó vállalkozót saját maga után havonta terhelő szociális hozzájárulási adó alapja az év elejétől illetve a biztosítási jogviszony kezdetétől a tárgynegyedév utolsó napjáig vagy a biztosítási jogviszony megszűnéséig átalányban megállapított, személyi jövedelemadó köteles jövedelem, csökkentve az év korábbi negyedévében, negyedéveiben adóalapként figyelembe vett összeggel, elosztva annyi hónappal, ahány hónapban az egyéni vállalkozói biztosítási jogviszony a tárgynegyedévben (akár egyetlen napig is) fennállt, azzal, hogy az adóalap nem lehet kisebb az adóalap megállapításának különös szabályai szerint megállapított összegnél.

Az egyéni vállalkozó saját maga után fizetendő szoc ho alapjának  minimális összege legalább a minimálbér 112,5 százaléka.

A minimálbér alatt ebben az esetben is a teljes munkaidőre érvényes garantált bérminimum havi összege értendő, ha az egyéni vállalkozó személyesen végzett főtevékenysége legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igényel. A legkiseb munkabér (minimálbér)                csak a  fentiek szerinti középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységek esetében alkalmazható.

A garantált bérminimum összege 2024-ben 326.000.-Ft/hó így a szociális hozzájárulási adó alapja legalább ennek a 112,5%-a azaz 366.750.- Ft/hó  A középfokú végzettséget nem igénylő tevékenységek esetén alkalmazható legkisebb munkabér ( minimálbér) 2024-ben 266.800.-Ft/hó.

Ha nem szeretnéd másra bízni, nyilvántartás vezetési- szja- tb. járulék – szociális hozzájárulási adó meghatározási, negyedéves  bevallási faladataid ellátását egy használati útmutatóval ellátott vállalkozásod sajátosságaihoz alakított  excel táblával segíthetünk.  Ha érdekel jelezd  adoklub@gmail.com email címen