Katások FIGYELEM!!!!

Katások FIGYELEM!!!!

kata 2021, kata 40% adó, kata módosítás 2021

A 2021. évi költségvetést megalapozó T/10856 törvényjavaslat és a június 25-én ehhez fűzött összegző módosítás több jelentős változást ígér 2021. január 1-től a kata szabályai szerint adózók számára. A módosítások jelentős része  munkaviszony után fizetendő közterhek elkerülését célzó, formális katás vállalkozások adóterheinek növelését célozza. Véleményünk szerint egyrészt  nem  éppen a legalkalmasabb időben és nem is feltétlenül a legalkalmasabb eszközökkel.

Bár a munkabér terhei fokozatosan csökkennek, 2021 januárjában a tervezett mérsékléssel együtt is még erősen meg fogják haladni egy átlagos adottságokkal rendelkező kis-és középvállalkozás költségviselő képességét. Ezt csak tovább ronthatja, hogy e vírusrágta gazdaságban a korábbi bevételszint megtartása  sem látszik minden esetben egyszerűnek. Így aztán a kata terheinek növelésével hamar beállhat a 2012 előtti „sötétség”.

Problémás a tervezet abból a szempontból is, hogy az egy megrendelőtől származó 3 Mft feletti bevétel részt 40% adóval terheli a kifizetőt. Ezzel ugyanis a valós vállalkozásokat is indokolatlanul hátrányosabb helyzetbe hozza.  Az érintettek, ha el akarják kerülni a többlet terheket vélhetően szabadjára engedik a fantáziájukat. Ha ez sem segít, akkor könnyen vezethet ez az út is a „sötétbe”

Nem segít a javaslat azok helyzetén sem, akik hazai jövedelemszerzési lehetőség hiányában vagy azt kiegészítendő  külföldi megrendelők részére szolgáltatnak. Esetükben ugyanis az éves összesített 3 millió forint feletti összeg után kivetendő 40 % többlet adót saját maguknak kell viselniük. Ha nem szeretnék, váltani kell vagy foglalkoztatási illetve vállalkozási formát ( ha megéri) vagy sajnos ami még rosszabb, országot.

Az összegző módosító javaslat teljes szövege a linkre kattintva érhető el. A  Kata törvényt érintő rendelkezések a  82 – 86§ -ban találhatók. A vastagbetűs rész az eredeti módosítási javaslat  szövege, a vékonyabb szedésű aláhúzott szöveg ennek a június 25-i módosítását tartalmazza.