A NAV által készített bevallásért is TE FELELSZ!!

A NAV által készített bevallásért is TE FELELSZ!!

 

Kétségtelenül sokaknak jelent segítséget, hogy az adóhatóság elkészíti az szja bevallásuk TERVEZETÉT. Így legalább a változatlanul terjedelmes nyomtatvány kitöltésével nem kell bíbelődni. DE a tervezet ellenőrzésére fordított időt nem ajánlatos megspórolnod, az ugyanis ebben az esetben is a te felelősséged, hogy az elmúlt évi jövedelmeidről a valóságnak megfelelő bevallás készüljön.

Május 22-ig van lehetőséged arra, hogy a valós helyzetnek megfelelően módosíts a NAV tervezetén. Ezt követően a NAV az általa készített tervezetet a te hivatalos bevallásodnak fogja tekinteni, pont olyannak, mintha magad készítetted volna. Ezért, ha nem élsz az ellenőrzés lehetőségével és a bevallásról utóbb kiderül, hogy az nem tartalmazza valamennyi jövedelmedet, a keletkezett adóhiányért te leszel felelős. Nem hivatkozhatsz eredményesen arra, hogy a bevallást az adóhatóság készítette.

Az adóhatóság számodra készített bevallás tervezetét az alábbi linken tudod megtekinteni http://nav.gov.hu/szja/szja .Ugyancsak itt találhatsz további részletes információkat a bevallás jóváhagyásával, módosítási lehetőségeivel kapcsolatban.

Az ügyfélkapun keresztül történő javításhoz az “e-szja” gombra kell kattintanod.

A bevallás tervezet önmagában attól, hogy megnézed nem válik elfogadottá. Május 22-ig akár többször is megnézheted, anélkül, hogy ezzel végleges bevallássá válna a tervezet. A tervezetből abban azesetben lesz végleges bevallás, ha azt kifejezetten elfogadod, vagy május 22-ig nem nyilatkozol az elfogadásról és nem adsz be önálló bevallást sem.

Ha május 22-e előtt akár papír alapon, akár elektronikus úton szja bevallást adsz be, az lesz az érvényes bevallásod és nem az adóhatóság által készített tervezet.

Ha a NAV tervezetét május 22-e előtt jóváhagytad és ezt követően derült ki, hogy az mégsem megfelelő, ebben az esetben már csak az önellenőrzés lehetőségével élhetsz, mivel a jóváhagyással már lett egy érvényes bevallásod. Ugyanez lesz a helyzet akkor is, ha május 22-ig nem nyilatkozol a tervezettel kapcsolatban és önálló bevallást sem adsz be, majd ezt követően derül ki a NAV tervezetéről, hogy nem tartalmazza valamennyi jövedelmedet.