Átalányadózás – nyilvántartási kötelezettség

Átalányadózás – nyilvántartási kötelezettség

2024 átalányadózás, átalányadó, átalányadó bevételi nyilvántartás

Az átalányadózás egyik   nagy előnye az az egyszerűbb nyilvántartási kötelezettség. Az persze nem egészen igaz, hogy ezzel szinte semmi dolog nem akad.

A nyilvántartási kötelezettségekről az szja törvény 51.§ (3) bekezdése így rendelkezik:

Az átalányadót választó egyéni vállalkozó, amennyiben az áfa-levonási jogát nem érvényesíti, a pénztárkönyv (naplófőkönyv) bevételi adatait vezeti, továbbá a vállalkozásával kapcsolatban felmerült összes költségének bizonylatait és egyéb dokumentumait az e törvényben foglalt általános szabályok szerint köteles megőrizni. Az átalányadózás nem mentesíti az egyéni vállalkozót a kifizetői minőségében, illetőleg más jogszabály előírása szerint reá vonatkozó nyilvántartási, bizonylat-kiállítási, valamint adatszolgáltatási, továbbá a számla-, illetőleg nyugtaadási kötelezettség alól.

Az idézett rendelkezés szerint az átalányadózó egyéni vállalkozónak – ha áfalevonási jogát nem érvényesíti –  elegendő csak olyan bevételi nyilvántartást vezetnie amelynek tartalma megegyezik a pénztárkönyv bevételi adataival.

Ha azonban az átalányadózásra való  jogosultsága az adóévben bármely ok miatt megszűnik, a részletes bevételi és költségnyilvántartást, illetőleg pénztárkönyvvezetést, valamint a szükséges részletező nyilvántartások vezetését haladéktalanul meg kell kezdeni. Ilyen esetben az átalányadózás időszaka alatt keletkezett költségeket a nyilvántartásba egy összegben be kell jegyezni, mert az átalányadózásra való jogosultság az adó év elejéig visszamenőlegesen szűnik meg, vagyis az egyéni vállalkozó a teljes adóévre a vállalkozói személyi jövedelemadózás szabályai szerint adózik. Ez erre szóló kötelezettségen túl ezért is fontos, hogy az átalányadózó egyéni vállalkozó a bevétel megszerzése érdekében felmerült kiadásairól szóló számlákat és más bizonylatokat az adó utólagos megállapításához való jog elévüléséig megőrizze.

Ha szeretnéd  vállalkozásod bevételi nyilvántartását, kötelezettségeinek kiszámítását és azok bevallását saját magad végezni ebben is segíthetünk. Erről itt találsz több infót

 Kedvezményes ajánlatunk:

 átalányadózó egyéni vállalkozás létrehozására vonatkozó tanácsadás  20.000.-Ft/alkalom.

Időpont egyeztetési lehetőség mind az online, mind a személyes tanácsadás esetében a +36302975557 telefonon vagy az adoklub@gmail.com emial címen