e-Papír

e-Papír

áaltalános célú kérelem űrlap, e papír, e ügyintézés, elektronikus ügyintézés

Hivatalos nevén Általános Célú Kérelem Űrlap egy ingyenes, hitelesített üzenetküldő alkalmazás, amely internetkapcsolaton keresztül, elektronikus úton összeköti az Ügyfélkapuval rendelkező ügyfeleket a szolgáltatáshoz csatlakozott intézményekkel. Ezáltal lehetővé teszi, hogy a hivatalos ügyek, levelezések gyors, kényelmes, ingyenes  intézését vállalkozási tevékenységet nem végző magánszemélyek számára is. Fontos, hogy ez az alkalmazás nem helyettesíti a NAV által rendszeresített különböző ÁNYK nyomtatványokat.

A szolgáltatás ezen a linken érhető el. De használatához rendelkezni kell Ügyfélkapu regisztrációval. Amennyiben valaki még nem regisztrált az Ügyfélkapun erről további információkat itt talál.  

A regisztrációval rendelkezőknek az  ügyindításhoz  a Bejelentkezés gombra kattintva kell megadniuk  a megjelenő KAÜ-felületen az ügyfélkapus felhasználónevüket és jelszavukat. Az ezt követően megjelenő e-Papír oldalon lehet választani a különböző témák és ügytípusok közül.

A szolgáltatáshoz regisztrált intézmények felé történő elektronikus, hitelesített levelezéshez, ügyindításhoz használható az e-Papír alkalmazás. A felületről csak abban az esetben lehet levelet küldeni egy adott intézmény számára, ha az csatlakozott az e-Papír szolgáltatáshoz

Bejelentkezés után a megjelenő űrlapon kell megadni a képernyőn kért adatokat. Például: Témacsoport, Ügytípus, Címzett, Levél tárgya, stb. Az Ügytípusok részletes tájékoztatója az „Ügytípusok leírása” menüpontban található. Előfordulhat, hogy egyes címzettek esetében - az alapértelmezett adatokon túl - még további adatokat kér be az alkalmazás (pl.: Helyrajzi szám, Adószám, stb.).

A megkezdett levelet bármikor el lehet menteni. Munkáját később a Mentett piszkozatok menüből  folytatni. A levélhez legfeljebb 25 MB méretű dokumentum is csatolható. amelyet az Azonosításra Visszavezetett Dokumentumhitelesítés (AVDH) szolgáltatással lehet hitelesíteni.

Az alkalmazás lehetőséget ad egy elküldés előtti ellenőrzésre. Szükség esetén a Vissza a Levél szerkesztéséhez gombra kattintva módosítani lehet az űrlap adatait és / vagy a csatolt dokumentumo(ka)t. Amennyiben mindent rendben van  a Küldés gombra kattintva továbbítható a dokumentum.

A sikeres feladásról egy Feladási igazolást kap mindenki a személyes Ügyfélkapujának Értesítési tárhelyére. A tárhely a beérkező dokumentumokat, igazolásokat, nyugtákat 30 napig tárolja. Azokat a dokumentumokat, amelyeket hosszabb ideig szeretne megőrizni, át lehet tenni a Tartóstárba.

Ezt követően célszerű figyelni  a személyes Ügyfélkapu Értesítési tárhelyét, mert a címzett intézmény a válaszát minden esetben oda fogja elküldeni.