Vészhelyzet - Kereskedelem

Vészhelyzet - Kereskedelem

bejelentés, csomagküldő kereskedelem, üzleten kívüli kereskedelem, vészhelyzeti szabályok

A 2020. március 20-tól hatályos 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelet szerint a vészhelyzet időtartama alatt a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján. Ebben az időszakban a vendéglátó üzlet és a napi fogyasztási cikkeket értékesítő üzlet is folytathat ilyen tevékenységet bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül. Fontos, hogy ebben az időszakban  üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható viszont nem szervezhető termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény.

A veszélyhelyzet időtartama alatt ugyancsak bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem

Mind az üzleten kívüli, mind a csomagküldő kereskedelem körében a 48/2020. (III. 19.) Korm. rendelet alapján kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.

A kormány rendelet említett előírásai:

1. Az üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység és a csomagküldő kereskedelem veszélyhelyzeti szabályai

1. § (1) A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet (a továbbiakban: veszélyhelyzet) idején a lakosság ellátása céljából végzett üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható a vendéglátó üzlettel, illetve napi fogyasztási cikket értékesítő üzlettel kötött szerződés alapján.

(2) Az (1) bekezdés szerinti tevékenységet az ott meghatározott feltétellel a vendéglátó üzlet, illetve a napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet is folytathatja.

(3) A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából végzett csomagküldő kereskedelem bejelentés és nyilvántartásba vétel nélkül folytatható.

(4) Az (1) bekezdés szerinti nem bejelentett és nem nyilvántartott üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során termékbemutatási célból vásárlók részére utazás és rendezvény nem szervezhető.

2. § (1) A veszélyhelyzet idején a lakosság ellátása céljából üzleten kívüli kereskedelmi tevékenység során élelmiszer is forgalmazható.

(2) A veszélyhelyzet idején az 1. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott bejelentés és nyilvántartás nélkül végzett kereskedelmi tevékenység során kizárólag napi fogyasztási cikk és vendéglátó tevékenység keretében értékesített termék forgalmazható.

A veszélyhelyzettel kapcsolatos további adó infókat itt találsz.