Koronavírus -Veszélyhelyzet

Koronavírus -Veszélyhelyzet

adókedvezmények, kata tételes adó elengedés, turiznusfejlesztési hozzájárulás, veszélyhelyzet

A világjárvány  közvetlen egészségi kockázatain túl a gazdasági hatásai is  meghatározó befolyással lesznek az elkövetkezendő hónapokra, évekre. Ezért döntöttünk úgy, hogy megpróbáljuk figyelemmel kísérni és bemutatni azokat a gazdasági és főként adójogi intézkedéseket melyekkel a kormány megkísérli kezelni a helyzetet.

Elsőként a 2020. március 19-től hatályos 47/2020 (III.18) Korm. rendeletből emeljük ki a fontosabb adójogi intézkedéseket. A rendelet teljes szövege a itt olvasható.

A rendelet adójogi szabályai a 4.§ szerint a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, az előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatokra vonatkoznak. Arra vonatkozóan vélhetően a gyors jogszabályalkotás következtében nincs rendelkezés, hogy pontosan mely tevékenységeket kell az adott ágazathoz tartozónak tekinteni és mi a helyzet akkor, ha az adott ágazatban működő gazdasági egységnek van más, a fel nem sorolt ágazatokba tartozó tevékenysége is. Ez esetben is élhet az alább felsorolt lehetőségekkel?  

A felsorolt ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a munkáltatók mentesülnek a munkavállalóik bére után fizetendő közterhek megfizetése alól. A munkavállalóknak pedig a   munkabérüket terhelő járulékok közül kizárólag a természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell megfizetniük, ennek mértéke jelenleg 4%. Azonban az így számított összeg  havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot

További adózási könnyítés, hogy  2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni. Erre az  időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulásról bevallást adni sem kell illetve nem  kerül sor ilyen kötelezettség megállapításra sem.

Szintén menteséget kapnak a taxi szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások a tételes adó megfizetése alól 2020. március, április, május, június hónapokra.

A rendeletet értelmező jogszabályt itt találod.

További adózási információkért katt ide!