Ingatlanbérbeadás – értékcsökkenési leírás

Ingatlanbérbeadás – értékcsökkenési leírás

értékcsökkenési leírás, ingatlan bérbeadás, lakóingatlan bérbeadás

Mindkét témát érintettük már  írásainkban most a NAV ellenőrzési tapasztalataival egészítjük ki a korábbi információkat.

Az ingatlan-bérbeadás esetén az Szja tv. 11. számú melléklete szerint számolható el a kizárólag bérbeadásra hasznosított ingatlan, mint tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, felújítási költsége. Az Szja tv. 11. sz. melléklet szerinti értékcsökkenési leírásról a következő írásainkban olvashatsz: Értékcsökkenés-fogalmakÉrtékcsökkenési leírási kulcsokÉrtékcsökkenési leírás fontosabb előírásai.

A tárgyi eszköz felújításával kapcsolatban felmerült kiadás a felmerülés évében elszámolható, vagy választható az értékcsökkenési leírás alapjának növelése.

A NAV az ingatlan bérbeadás kapcsán végzett ellenőrzéseinek értékcsökkenés elszámolásával összefüggő tapasztalatait összefoglalva a következőkre hívja fel a figyelmet Az adóhatóság szerint az értékcsökkenés összegének meghatározása során az alábbiakra érdemes kiemelt figyelmet fordítani:

·         Az ingatlant nem egyéni vállalkozóként bérbeadó magánszemély – a korábban bármely tevékenység bevételével szemben még el nem számolt mértékig – értékcsökkenést akkor is elszámolhat az épület, épületrész esetében, ha azt, vagy a használatbavételi engedélyt három évnél régebben szerezte meg.

·         Tárgyi eszköz ingyenes szerzése esetén nincs lehetőség az értékcsökkenés elszámolására.

·         Nem számolható el értékcsökkenési leírás a földterület, telek beszerzési ára után, ezért amennyiben a bérbe adott ingatlanhoz telek is tartozik, a telek értékét el kell különíteni. 

·         Elszámoltnak kell tekinteni az értékcsökkenési leírást azokra a naptári évekre, amelyekben a magánszemély a jövedelmét 10 százalék költséghányad alkalmazásával állapítja (állapította) meg a jövedelmét.

·         Amennyiben az ingatlant nem a tulajdonosa, hanem a haszonélvező hasznosítja bérbeadással, akkor nincs mód az értékcsökkenési leírás elszámolására, mivel arra csak a tulajdonos jogosult.

·         Építmény, épület nem kizárólag bérbeadásra történő hasznosítása esetén, vagyis amennyiben a bérbeadás nem egész évre vonatkozik és/vagy a bérbeadás csak az ingatlan alapterületének egy részére valósul meg, akkor az értékcsökkenési leírás összegéből

o    a bérbeadás időszakára eső időarányos részt (naponta 365-öd részt),

o    a bérbe adott (hasznosított) alapterület négyzetméterrel arányos részét,

o    ha az előző két eset együttesen áll fenn, akkor mindkét arányosítást figyelembe véve kiszámított részt lehet érvényesíteni.

·         Az értékcsökkenési leírás alapja nem az ingatlan szokásos piaci értéke, hanem a beszerzési ár. Ezt az összeget növelni lehet az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással, feltéve, hogy azt az adózó korábban költségként nem számolta el. Az értéknövelő beruházások esetén a saját munkavégzés értéke költségként nem számolható el. 

·         Amennyiben a bérbe adott ingatlant a magánszemély eladja, akkor az ingatlan értékesítésből származó jövedelem meghatározásakor az ingatlan bérbeadása során költségként elszámolt kiadás, értéknövelő beruházás, értékcsökkenési leírás még egyszer már nem vehető figyelembe költségként az értékesítés bevételével szemben.

Az ingatlanbérbeadás adózásával kapcsolatban a további információkat  a Lakóingatlan bérbeadása c írásunkban találsz.

Segíthetünk? Tanácsadás